Slogan

Dierenpark De Oliemeulen homepage

    Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Voor de media

BabykrokodilKrokodillen geboren bij Dierenpark De Oliemeulen

 

Tilburg- Een zeer bijzondere geboorte bij Dierenpark De Oliemeulen, er zijn Afrikaanse dwergkrokodillen uit het ei gekropen! Op 22 juni had mama-krokodil 10 eieren gelegd en na 89 dagen in een ei te hebben gezeten kwamen de eerste schattige geluidjes uit de broedstoof.

Eieren van krokodillen worden in de natuur gelegd in een nest wat door de moeder zelf wordt gebouwd. Mama bewaakt het nest vervolgens 3 maanden om er voor te zorgen dat er niets gebeurt met haar kroost. Het roepen van de jongen zorgt er voor dat mama het nest openmaakt en vervolgens de jongen naar het water brengt. Bij De Oliemeulen zijn de eieren weggehaald bij de moeder en zijn in een broedstoof gelegd om gecontroleerd uit te laten komen. De taak van het moederdier is overgenomen door de verzorgers en na 3 maanden “waken” zijn ze erg blij met het resultaat.

De Oliemeulen is zo blij omdat de Afrikaanse Dwergkrokodil een zwaar beschermd dier is. Elk jong zal gaan bijdragen aan een kweekproject binnen (Europese) dierentuinen. Collega’s van reptielenzoo Serpo in Rijswijk hebben afgelopen jaar ook jongen gehad van deze soort maar waren door een verbouwing niet geopend waardoor de kleintjes helaas niet te zien waren. Daarvoor was het al ruim 30 jaar geleden dat een ander dierenpark binnen Nederland jongen had van deze soort (Noorder dierenpark en Artis). Voor het eerst sinds zeer lange tijd zijn er dus baby’s te zien in Nederland!

Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze jongste aanwinsten? In een aparte “kraamkamer” zijn de jongen op dit moment tentoon gesteld en kan je heel voorzichtig komen kijken, de jongen slapen immers overdag. Daarbij is de ruimte ingericht met in beslag genomen goederen om het belang van de bescherming van krokodillen aan te geven.

1 IMG 9118

 Vanuit het ei

1 IMG 9163

 In vol ornaat

1 IMG 9173

Alle 6 in de hand

1 Kruikendillen oliemeulen

eerste krokodillen geboren in Tilburg, "kruikendillen" dus!

 

 

Meer dan 1000 dagen in een ei

 

Tilburg- Een bijzondere geboorte bij Dierenpark De Oliemeulen. Na ruim 3 jaar (!) is er een Jungle Nymph, de zwaarste wandelende tak ter wereld, uit het ei gekropen. De kleine maakt het goed en heeft inmiddels haar eerste braamblaadjes gegeten. Er zijn al meer jongen uit het ei gekomen, maar die deden er “maar” anderhalf jaar over om uit te komen. Dit kleine insect deed er nóg langer over om geboren te worden dan een olifant!

Jungle Nymphen zijn wandelende takken die oorspronkelijk voorkomen in de regenwouden in Maleisië. Hun leven bestaat normaal uit het chillen in de bosjes en af en toe eens het eten van een blaadje, maar dit vredige bestaan kan verstoord worden door vogels of zoogdieren die wel zin hebben in een lekkere hap. Hier heeft de Jungle Nymph gelukkig iets op gevonden; hun ledematen zitten vol met scherpe stekels die ze ter verdediging kunnen gebruiken, als ze zich bedreigd voelen kunnen zo ook hard sissen. De predatoren worden op deze manier verjaagd en denken nog wel een keer extra na voordat ze zo een reuzeninsect proberen te pakken!

Het pasgeboren insectje is een vrouwtje. Dit weten we doordat het verschil tussen mannen en vrouwen al vanaf een vroeg stadium duidelijk is; vrouwelijke jongen hebben een beige kleur, terwijl mannetjes donkerbruin zijn met een aantal beige segmenten. Na een aantal vervellingen zal het uiterlijk nog wel veranderen; vrouwtjes kleuren felgroen en hebben kleine vleugels, mannetjes blijven bruin en krijgen grote vleugels.

Op de foto zie je haar met haar volle zus. Beide eieren zijn gelijktijdig gelegd, maar dit diertje had het wel naar haar zin in het ei en is daar dus pas 1,5 jaar later dan haar zus uitgekropen! De baby en haar grote zus zijn te zien bij Dierenpark De Oliemeulen aan de Reitse Hoevenstraat 30 in Tilburg. De Oliemeulen is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Bel voor meer informatie naar 013-4630026 of kijk op www.oliemeulen.nl 

 

jungle nymph baby met zus klein

 

jungle nymph baby klein

 

De Oliemeulen vangt schorpioen uit badkuip op

TILBURG- Op 24 april werd een inwoner van Wijchen niet heel blij van de vondst in zijn badkuip, een schorpioen. De Wijchenaar heeft direct de dierenambulance gebeld om het diertje op te laten halen. Vervolgens zijn de mensen van de dierenambulance op zoek gegaan naar een opvang voor exoten en zijn zo bij De Oliemeulen in Tilburg terecht gekomen.

De schorpioen zelf is ondertussen een klein beetje van de schrik bekomen na zijn reis uit Zuid-Europa. Bij De Oliemeulen is het diertje gedetermineerd en het gaat om een Euscorpius –soort. Deze schorpioenen komen wel vaker mee met bagage van vakantiegangers. Het zijn licht giftige (minder giftig dan een bij!) schorpioenen die ’s avonds actief worden, op zoek naar insecten. Bij deze zoektocht zijn ze kwetsbaar en verschuilen zich dan graag onder stenen en houtstronken. Ook kunnen deze diertjes zich natuurlijk verstoppen in tassen die in tenten staan en de kans is dus groot dat een niets vermoedende reiziger dit diertje heeft meegenomen.

Het feit dat het dier in een badkuip is gevonden is niet vreemd. Als schorpioenen over de rand van een bad of wastafel lopen, glijden ze wel eens naar beneden. Door de glazuurlaag krijgen schorpioenen geen grip en dus kunnen ze er niet meer uit komen. Dit kennen we ook van die dikke grote huisspinnen (die komen dus níet uit het putje kruipen) die ook geen plakkerige pootjes hebben.

Bij Dierenpark De Oliemeulen heeft het diertje inmiddels een terrarium gekregen in de tentoonstelling. Het sluit zelfs aardig aan op het thema wat het Tilburgse dierenpark in de maand mei heeft, “Aliens in Tilburg” waar insecten en andere geleedpotigen centraal staan in het kader van de maand van de biodiversiteit. Deze alien heeft de vermoeiende reis in ieder geval overleefd en mag de rest van haar dagen slijten bij De Oliemeulen.

Bij Dierenpark De Oliemeulen kunt u het diertje uiteraard ook zelf komen bekijken. Het park is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

-------------

Dé tweekoppige slang van De Oliemeulen

Het is zeldzaam als er een diertje met twee koppen wordt geboren, maar nog zeldzamer,  als dat twee keer gebeurt in dezelfde regio. Een slang met twee hoofden. Het overkwam het Tilburgse Dierenpark ’De Oliemeulen’.

Klik hier voor het complete persbericht.

------------- 

ander nieuws;

Geboortenieuws bij Dierenpark de Oliemeulen

Tilburg- Op woensdag 20 januari 2011 is Dierenpark de Oliemeulen in Tilburg weer verblijd met de geboorte van een wel heel bijzonder diertje. Het gaat hier om een aardbeikikkertje (Pumilio) van slecht 8 mm groot.

 

Eigenlijk kun je bij deze kikkers niet spreken van een geboorte, maar van een ontwikkeling. Ongeveer vier maanden geleden begon het kikkertje als eitje. Dit eitje is door de ouders zorgvuldig verzorgd waardoor het eitje zich in 14 dagen heeft ontwikkeld tot een kikkervisje (dikkopje). Omdat het kikkervisje in het water groot wordt, is deze op papa‘s rug naar het water gebracht. Toen het dikkopje eenmaal in het water was afgezet, is de vader van het visje druk aan het fluiten gegaan om de mama te laten weten waar haar kikkervisje naar toe is gebracht. Zij zorgt namelijk gedurende drie maanden voor het voedsel van het kleine dikkopje, door voedereitjes te leggen. Tijdens deze drie maanden wordt het visje groter en bereidt hij zich voor om op het land te gaan leven door het krijgen van longen en pootjes. Op woensdag 20 januari heeft het eerste jonge kikkertje zich voor het eerst laten zien. Wie weet komt broer of zus ook eerdaags aan de kant.

 

Ben jij nieuwsgierig naar onze jongste aanwinst. Kom dan gauw kijken want de kleintjes worden gauw groot zoals u weet.


Dierenpark de Oliemeulen is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Voor meer informatie kijk op onze website: www.oliemeulen.nl.